Winterbanden in Duitsland

  1. admin
  2. 23 August 2012 19:11

Winterbanden in Duitsland

Hoewel er in Duitsland al eerder een verplichting voor het gebruik van winterbanden gedurende winterse omstandigheden gold, deed de duitse justitie er niet veel mee. In de wet stond niet goed omscreven welke omstandigheden als “winters” aan te merken waren. 

Daar is met ingang van november 2011 verandering in gekomen. De Duitse regering heeft nu exact omschreven welke omstandigheden als “winters” dienen te worden beschouwd. Ook heeft ze bovendien de boetes bij overtreding van het verbod op het gebruik van zomerbanden onder winterse omstandigheden fors verhoogd. De Duitse wetgeving verbiedt nu het gebruik van zomerbanden en heeft deze nu letterlijk omschreven als “Schneeglätte, Schneematsch, Reifglätte oder Glatteis” (sneeuw, sneeuwresten, opgevroren rijp, ijs).

Deze kunnen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld sneeuwval, aanvriezende of bevroren regen, hagel, aanvriezende mist en sneeuwstormen. Deze omstandigheden kunnen zich dus ook al voordoen bij temperaturen boven het vriespunt. Ook is vastgelegd welke banden als winterbanden worden aangemerkt. Dit zijn alle banden die speciaal zijn ontwikkeld om op sneeuw betere rijeigenschappen en tractie te hebben dan zomerbanden. De Duitse wet gaat er van uit dat alle banden voldoen die met “M+S”, een sneeuwvlokje, “all-weather” of als band voor het hele jaar zijn gemarkeerd.

Boete

Wie tijdens winterse omstandigheden wordt betrapt op het rijden met zomerbanden wordt beboet met € 40. Als men bij een ongeluk op het niet gebruiken van winterbanden tijdens winterse omstandigheden wordt betrapt krijgt men een boete van € 80. Dit geldt ook als de auto niet meer kan rijden vanwege de gladheid en een file veroorzaakt op de autobahn. Voor Duitse bestuurders heeft een en ander bovendien ook invloed op de punten voor het puntenrijbewijs.


Plaats een Reactie

You must be logged in to post a comment.